Cildin en üst yüzeyinden ölü hücrelerin mekanik yolla (fırça, sünger, peeling kremleri, ponza taşı vs ) uzaklaştırılmasıdır. Bazen lazer sistemleri kullanılarak da fiziksel peeling uygulanabilir. Ölü hücreler uzaklaşınca alttan yeni hücreler gelir ve cilt canlanır. Sonrasında uygulanan serumlar ve nemlendirici kremlerin alt katlara nüfuz etmesi kolaylaşır. Düzenli aralıklarla peeling uygulanması cildin taze kalmasına yardımcı olduğundan bakım rutinine eklenmesi uygundur. Ancak hatalı ve çok sık aralıklarla yapılması cildi tahriş edebilir, lekelenmelere yol açabilir.
Hangi peelingi seçmeliyiz?
Yapılacak peeling türü cilt tipine ve ihtiyacına göre planlanır. Kişinin cilt tipi belilendiğinde evde de fiziksel peeling uygun maskeler ile yapılabilir. Ancak evde yapılacak peelingler sadece yüzeysel tabakayı hedef almalıdır. Evde işlem öncesi muayene olunup cilt tipinizin belirlenmesi ve uygun peeling yönteminin seçilmesi yerinde olacaktır.
Kuru ciltler
Kuru cilt bakım rutininde alkol oranı yüksek ürünlerden kaçınılmalıdır. Alkol cildin daha fazla kurumasına yol açabilir. Peeling işlemi haftada en fazla bir uygulanması ve arkasından bol ve güçlü nemlendirici ile devam edilmesi uygun olacaktır. Güneş koruyucu da mutlaka ilave edilemlidir.
Yağlı ciltler
Yağlı cilt yapısına sahip kişiler çok daha dayanıklı ve toleransı yüksek olurlar. Bu da daha sık olarak peeling uygulama şansı verir. Tabiki burada bahsedilen yüzeysel peelinglerdir. Meyve asitleri, salisilik asit, glikolik asit içeren ürünler tercih edilebilir. Haftada 3-5 kereye kadar seçilen peeling türüne göre uyugulama yapılabilir. Sonrasında nemlendirici kullanılmalıdır. Güneş koruyucular da ihmal edilmemelidir.
Normal ciltler
Normal ciltlerde seçilen peeling ürünü ve tipine göre haftada 2-3 kez peeling yapılması mümkündür. Doğal peelingler, meyve asitleri ve hafif asit içeren kimyasal bazlı ürünler ya da lif yardımı ile fiziksel peeling uygulaması yapılabilir. Sonrasında cilde uygun nemlendirici ve güneş koruyucu da rutine eklenmelidir.
Karma ciltler
T bölgesi yağlı ve yanaklar kuru özellikteki cilt tipleri karma cilt olarak isimlendirilir. Bu tür ciltlerde T bölgesi hedef alınır. Kuru olan bölgelere daha yoğun nemlendirme uygulaması yapılmalı ve kuru ve yağlı cilt bölgelerine ayrı ayrı uygun ürünler kullanılmalıdır.
eeling işlemi sadece yüze değil ayaklar, dirsekler, boyun gibi vücutta ihtiyaç duyulan tüm bölgelere uygulanabilir.
Peeling sonrası ne yapılmalı?
Peeling uygulaması sonrası mutlaka nemlendirici kullanılmalı, güneşten korunmalı, güneşe çıkarken mutlaka güneş koruyucu uygulanmalıdır. Peeling sonrası cildin kendini onarması için uygun zaman verilmelidir.
Kimyasal peeling kontrollü cilt hasarı yaratır. İyileşme süresi yüzeysel peeling işlemlerinde 3-6 gün, orta derinliktekilerde 6-8 gün ve derin işlemler sonrası 8-14 gün kadardır. Bu dönemde cilt güneşten, aşırı sıcaktan korunmalı bol nemlendirilmelidir. Derin yapılan peelinglerde iyileşme süresi çok daha uzundur ve çok daha özenle bakım ve koruma gerektirir.