Son dönemde en sık kullanılan medikal estetik uygulamalarından biri gençlik aşısıdır. Piyasada farklı isimlerle çeşitleri bulunur. Gençlik aşısının temel içeriği cildimizde doğal olarak bulunan hyaluronik asittir. Bu molekül yaşlanmayı geciktireb, cildi nemlendiren, parlaklığı sağlayan bir maddedir. Ayrıca kollajen sentezinde de rol alır. Gençlik aşılarının içeriğinde ayrıca çeşitli vitaminler, mineraller, amino asitler, trehaloz denilen ve çöl bitkilerinden elde edilip su tutma kapasitesi çok fazla olan bir madde, ayrıca hücre yenilenmesinde rol alan somon DNA da bulunabilir.
Gençlik aşısı, cilde nem, esneklik ve parlaklık verirken, ince kırışıklıkları da yumuşatır ve yüzün ovalitesini yeniden şekillendirmeye yardımcı olur.
Yüz, boyun, dekolte ve vücutta istenilen bölgeye uygulanabilir. Yüze uygulanırken 5, 6, 8 nokta tekniği diye ismlendirilen ve yüzün kaldırıcı ligamentlerine enjeksiyon şeklinde yapılabilir ya da normal mezoterapi gibi çoklu noktalara yaygın olarak uygulanabilir. İşlem yapılacak kişinin cilt yapısı, ihtiyacına göre karar veriir. Seans sayısı yine kişiye göre ve yapılma tekniğine göre değişmekle birlikte 2-3 hafta ara ile 2-4 seans olarak belirlenebilir.
Lokal anestezi ile gayet koomforlu bir uuygulama olup, hafif morarma, şişme, kızarıklık olabilir ve birkaç gün içinde iyileşir. Kişinin alerjileri var ise öncesinde sorgulanmalıdır.
Yaşlanma ile ve çevresel faktörlerle her yıl mevcut kollajenimizden belli oranda kaybederiz, bu da 25-20’lu yaşlardan itibaren cilt nemini, elastikiyetini azaltır. Gençlik aşısı, bu etkileri tersine çevirmeye yardımcı olur. Ayrıca cilt lekelerini azaltmaya da yardımcı olabilir. Cilt daha gergin, elastik hale gelir.
Sonuçlar genelde 1. Seanstan sonra farkedilir ancak ilerleyen seanslar ile çok daha belirgin hale gelir. Gençlik aşısı sonrası ilk birkaç gün sauna, hamam, ağır egzersiz, yüz masajı ve 24 saat makyaj önerilmez.